[Cybersecurity checklist]

Cybersecurity checklist

Vertrouwd door 100+ klanten

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
[Cybersecurity checklist]

Cybercriminaliteit vormt een steeds grotere bedreiging voor bedrijven. Cyberaanvallen variërend van eenvoudige phishing pogingen tot geavanceerde ransomware-aanvallen maken bedrijven, organisaties en individuen kwetsbaar. Onderstaande checklist kan helpen in een goede digitale bescherming.

 

1. Updates en patchbeleid

Een van de meest voorkomende manieren waarop hackers toegang krijgen tot systemen is via verouderde software. Zorg ervoor dat alle software, inclusief besturingssystemen, antivirusprogramma’s en applicaties, regelmatig wordt bijgewerkt en gepatcht om kwetsbaarheden te dichten en risico’s te voorkomen.

2. Ga voor tweestapsverificatie

Moedig het gebruik van Multi-Factor Authenticatie (MFA) aan om een extra beveiligingslaag toe te voegen. Doordat er een extra code nodig is om in te loggen, wordt het cybercriminelen moelijker gemaakt om toe te slaan.

3. Kies een veilig wachtwoord

Het klinkt als een open deur, maar gebruik een veilig wachtwoord. Het zal verbazen hoeveel gemakkelijke wachtwoorden gebruikt worden en dit vormt een gemakkelijke ingang voor cybercriminelen. Maak een uniek wachtwoord voor ieder account waarbij inloggen vereist is én verander deze iedere drie maanden. Gebruik een beveiligde wachtwoordmanager om alles wachtwoorden op te slaan.

4. Maak back-ups

Een back-up is niet alleen handig wanneer er gegevens verloren gaan, maar het kan ook weerstand bieden tegen cybercriminaliteit. Door een back-up kunnen criminelen bestanden of het netwerk niet versleutelen. Belangrijk hierbij is ook om te testen door de back-up deels of gedeeltelijk terug te zetten.

5. Endpoint beveiliging

Beveilig alle apparaten die verbinding maken met het werk. Vergeet hierbij ook laptops, smartphones en IoT-apparaten niet. Gebruik goede antivirussoftware, encryptie en beperk de toegang tot onnodige services.

6. Bewustwording bij medewerkers

Het zwakste punt in elke beveiligingsinfrastructuur is vaak de mens. Train medewerkers daarom regelmatig over cybersecurity. Phishing is een van de meest voorkomende vormen van digitale oplichting. Leer medewerkers een phishing e-mail te identificeren en laat ze verdachte downloads vermijden. En wellicht het belangrijkste: laat ze een verdachte activiteit melden.

7. Gebruik een veilig netwerk

Het lijkt zo onschuldig, nog even werken in de trein of in een koffietentje. Hybride werken zorgt ervoor dat we steeds vaker op allerlei plekken werken en van verschillende netwerken gebruik maken. Kies voor een veilige internetverbinding en vermijd (onbekende) openbare wifi-netwerken.

8. Controleer op kwetsbaarheden

Een goede IT-infrastructuur maakt het voor cybercriminelen lastiger om succesvol toe te slaan. Neem uw IT-omgeving regelmatig onder de loep met een IT-scan en ontdek waar de mogelijke risico’s binnen uw omgeving zichtbaar zijn.

9. Vraag hulp

Wij begrijpen dat cybersecurity misschien een onderwerp is waar u liever niet mee bezig bent. Heeft u bepaalde vragen of komt u er niet uit, schakel dan op tijd hulp in. Specialisten kunnen u bijstaan wanneer dit nodig is.

 

Wij helpen u graag in het op orde brengen van uw cybersecurity. Benieuwd hoe we dit kunnen doen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en samen bespreken we alle mogelijkheden.

Meer weten over dit onderwerp?

[Meer weten over dit onderwerp? ]

We delen graag onze expertise met u.

Neem contact op