[Referentiecase VDL Weweler Parts]

Referentiecase

VDL Weweler Parts

Vertrouwd door 100+ klanten

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
VDL Weweler Parts
[VDL Weweler Parts]

Tijd en geld besparen met een volledig geïntegreerd e-commerceplatform. VDL Weweler Parts verviervoudigt webshopomzet. 

[Referentiecase vdl Weweler Parts]

Uitdaging

VDL Weweler Parts is één van de belangrijkste Europese toeleveranciers van onderdelen voor de truck-, trailer- en lichte bedrijfswagenmarkt. Het bedrijf levert onderdelen voor luchtveersystemen, assen, verlichting, chassis- en carrosseriedelen en (truck)accessoires. De groothandel is onderdeel van de VDL Groep, een internationaal familiebedrijf met ruim 100 werkmaatschappijen en ruim 17.000 medewerkers, en behoort tot de divisie eindproducten. 

“Binnen de groep waren we een van de weinige bedrijven die al een webshop had”, vertelt Jack Ermen, systemmanager bij VDL Weweler Parts. “Maar die webshop was flink verouderd. Ons motto ‘kwaliteit, snelheid en beschikbaarheid’ kwam niet tot uiting en de uitstraling was ouderwets. Wij vonden het belangrijk dat ons e-commerceplatform dezelfde look-and-feel had als onze website. Bovendien was de webshop niet responsive en wilden we nieuwe functionaliteiten die niet aansloten op het platform dat we hadden.”

Oplossing

VDL Weweler B2B Webshop Referentie

“E-OPS bood ons die mogelijkheden en nieuwe functionaliteiten wél”, gaat Ermen verder. “Via de VDL Groep werken we al vier jaar naar tevredenheid samen met Solvisoft. In het voortraject hebben we fijne gesprekken gehad: er was direct een goede klik. Bij het ontwerpen van de nieuwe webshop stonden onze klanten en hun bestelgemak voorop. Daarom maken we, naast de koppeling tussen E-OPS en ons ERP-systeem, ook gebruik van OCI-koppelingen, de RMA-module en scan-to-order module. Een andere leuke functionaliteit is weighted search: hierdoor zijn de eerste zoekresultaten altijd de producten die we op voorraad hebben.”

Resultaat

“Eerst waren we sceptisch over de toegevoegde waarde van een e-commerceplatform voor VDL Weweler Parts”, geeft Ermen aan. “Nu staan er 87.000 artikelen online, waarvan ruim 38.000 met foto en productinformatie en over de eerste resultaten zijn we zeer te spreken! Onze webshopomzet is, vergeleken met vorig jaar, verviervoudigd en blijft gestaag groeien. Bovendien is het aantal klanten dat online bestellingen plaatst bijna verdubbeld.”  

Onze klanten zijn zeer tevreden over onze webshopservice.

“Iedere klant heeft een eigen account met gepersonaliseerde kortingen en prijsafspraken”, vertelt Ermen. "Door de realtime synchronisatie met ons ERP-systeem zijn die prijzen altijd up-to-date. Voor onze afnemers binnen de VDL Groep maken we gebruik van een OCI-koppeling (Open Catalogue Interface) met ons ERP-systeem. Onze collega’s kunnen gemakkelijk hun bestelling plaatsen en deze wordt direct verwerkt in onze administratie.”

“Bovendien biedt de responsive webshop een favorietenlijst”, gaat Ermen verder. “Om onze klanten te ontzorgen, gaan onze vertegenwoordigers bij hen langs om deze favorietenlijst op te stellen, bijvoorbeeld voor een specifieke DAF-truck met alle onderdelen die daarbij horen. Het opstellen van zo’n lijst kost ons even wat tijd, maar het is een win-winsituatie. De klant ervaart het gemak door snel relevante artikelen te vinden en deze met één druk op de knop te bestellen. Voor ons gaat de verkoop gemakkelijker.” 

“Verder wordt onze voorraad realtime weergegeven in de webshop”, vertelt Ermen. “Zo weten klanten direct waar ze aan toe zijn wat betreft levertijden. Daarom is het e-commerceplatform gekoppeld aan ons ERP-systeem. Wanneer een klant een bestelling doet, wordt deze rechtstreeks verwerkt in Exact. Dat scheelt onze binnendienst ontzettend veel tijd. Voorheen werden ze gebeld door de klant met een bestelling. Deze werd handmatig ingevoerd en weer gevalideerd met de klant en onze voorraad.”

“Ook nieuw is onze RMA-module”, aldus Ermen. “Klanten retourneren hiermee eenvoudig hun artikelen. We hebben bijvoorbeeld veel onderdelen waar statiegeld op zit. Via het webshopaccount geeft de klant aan welke artikelen ze willen terugsturen. Vervolgens krijgen ze hiervan een bevestiging en wij een bericht van de retourzending. En dit allemaal wordt automatisch verwerkt in ons ERP-systeem.”

“Ten slotte zijn we net live met de scan-to-ordermodule en dit werkt perfect”, zegt Ermen. “Onze klanten kunnen productbarcodes scannen om de onderdelen direct via de webshop te bestellen. Dit scheelt hen, maar ook onze binnendienst, veel tijd: een klant appte bijvoorbeeld wel 10 tot 15 keer per dag met fotootjes van de artikelen die hij nodig had. Ook dit proces maken we eenvoudiger voor de klant door de barcodes aan te leveren of zelfs hun magazijnvoorraden bij te houden.”

Toekomst

“Toekomstplannen hebben we altijd en een webshop is nooit klaar”, aldus Ermen. “We willen bijvoorbeeld dat onze klanten door het invoeren van een chassisnummer direct de juiste onderdelen te zien krijgen voor die specifieke truck of trailer. Nu doen we dat nog zelf voor de klant. Al met al verloopt de samenwerking met Solvisoft vlekkeloos en gaan we enthousiast verder met het optimaliseren van onze webshop."

Download direct gratis onze OCI whitepaper

[Download direct gratis onze OCI whitepaper]

Download